de Cezar Babeș
Importanța stakeholderilor Definiția oficială a unui stakeholder este orice persoană, grup sau organizație care poate influența, este influențată de, sau crede că este influențată de o decizie, activitate sau rezultat al proiectului. Astfel, numărul de stakeholderi într-un proiect poate fi vast. PMBoK ne oferă câteva tehnici utile de gestionare a acestei variabile. Din experiența mea, gestionarea corectă a stakeholderilor poate face diferența intre un proiect care decurge corect și unul din care nimeni nu vrea să facă parte. Exemple de stakeholderi, în funcție de domeniul proiectului:- Construcții: Autorități locale, comunități, investitori, arhitecți, contractori.
- IT: Utilizatori finali, echipa de dezvoltare, departamentul IT, parteneri de afaceri, regulatori.
- Educație: Studenți, cadre didactice, părinți, parteneri comunitari, guvern.
- Sănătate Publică: Pacienți, profesioniști în sănătate, ONG-uri, autorități de sănătate, companii farmaceutice.
- Analizând documentele existente: Dacă există deja, charterul proiectului, contractele și planurile de afaceri pot conține detalii despre părțile interesate.
- Brainstorming: Sesiuni de discuții structurate cu membrii echipei (care, și ei, la rândul lor, sunt stakeholderi) ajută la identificarea altor stakeholderi.
- Consultând experții: Cei cu experiență relevantă în domeniu sau în proiecte similare pot sugera alți stakeholderi.
- Evaluând proiecte anterioare: S-ar putea ca unii stakeholderi implicați în proiecte anterioare să aibă un interes sau un rol în alte proiecte similare.
- Interviuri: Discuții cu stakeholderii actuali sau cu diverși membri ai organizației pot dezvălui cine ar putea avea interese legate de proiect.
- Stakeholderii cu putere și interes scăzute: efort scăzut; îi ținem informați cu mesaje scurte și la obiect.
- Stakeholderi cu interes ridicat, dar putere scăzută: efort mediu; pot influența pozitiv percepția publică și moralul echipei deoarece reprezintă „galeria” echipei de proiect. Este esențial să menținem o comunicare fluidă cu aceștia și să îi implicăm cât de mult ne permit resursele.
- Stakeholderii cu putere mare și interes scăzut: efort ridicat; aceștia sunt o amenințare pentru proiect. Comunicarea trebuie să fie strategizată astfel încât să îi menținem mulțumiți și să nu le dăm motive să-și folosească puterea împotriva proiectului.
- Stakeholderii cu putere și interes ridicate: efort ridicat; aceștia sunt pilonii de bază și campionii proiectului. Este necesar să colaborăm cu ei îndeaproape.
- Definirea obiectivelor colaborării: clarificarea așteptărilor de la fiecare stakeholder, fie că este vorba de informare, consultare sau colaborare activă.
- Metode de comunicare: selecționarea canalelor de comunicare adecvate, de la întâlniri față în față pentru cei cu influență mare, la e-mailuri sau newslettere pentru cei cu influență redusă.
- Calendarul interacțiunilor: stabilirea momentelor optime pentru comunicare, adaptând frecvența de-a lungul proiectului.
- Bucle de feedback: implementarea și răspunsul la mecanisme de feedback pentru a rafina strategia de colaborare.
- Monitorizarea și ajustarea: evaluarea periodică și adaptarea planului de colaborare pe baza feedback-ului și a schimbărilor în dinamica proiectului.
- Lipsa de implicare: Sesiuni de informare interactive și conversații ulterioare individuale pot crește implicarea stakeholderilor.
- Conflicte de interese între stakeholderi: Medierea și negocierea aspectelor proiectului este necesară pentru a rezolva conflictele. Schimbările rezultate din acest proces trebuie să fie înregistrate adecvat. Managerul de proiect trebuie să fie întotdeauna neutru și să faciliteze doar procesul.
- Scepticism față de rezultate: O demonstrație a rezultatelor parțiale ale proiectului (quick wins) sau rezultate din alte proiecte similare pot oferi dovezi concrete ale beneficiilor, reducând scepticismul.
- Schimbarea stakeholderilor: Oamenii se mai schimbă în proiecte, chiar și cei importanți, cum ar fi sponsorul. Este important ca managerii de proiect să se asigure că un transfer de cunoștințe a fost efectuat, pentru a asigura o schimbare fluentă, menținând alinierea obiectivelor proiectului cu noii stakeholderi.